6.000.000 αστέρια στον ουρανό?6.000.000 Εβραίοι και ανάμεσά τους 1.500.000 παιδιά?έχασαν τη ζωή τους με τον πιο φρικτό τρόπο κατά τη διάρκεια του Β? Παγκοσμίου πολέμου, πέφτοντας θύματα του ρατσισμού και της μισαλλαδοξίας του χιτλερικού καθεστώτος. Μια σκοτεινή σελίδα της ιστορίας της ανθρωπότητας που τα παιδιά μας οφείλουν να γνωρίζουν.
Πώς όμως να μιλήσεις στις παιδικές ψυχές για ένα τέτοιο θέμα, για ένα τέτοιο φρικτό γεγονός; Η λογοτεχνία έρχεται και πάλι να δώσει τη λύση με το πρόσφατο βιβλίο της εκπαιδευτικού κ. Ζωής Γεροστάθη «Αστεράκι μου» από τις εκδόσεις iwrite.gr. Ένα κουτί χάρτινα αστεράκια και ένα ριγέ φόρεμα έδωσε την έμπνευση στη συγγραφέα και έγινε η αφορμή για να ξετυλιχτεί το κουβάρι της ιστορίας και να έρθει στην επιφάνεια η ζωή μιας μικρής Εβραιοπούλας που διασώθηκε από τη θηριωδία.
Έχοντας λοιπόν ως επίκεντρο του φετινού εορτασμού το «Αστεράκι μου»
οργανώσαμε στο χώρο της βιβλιοθήκης τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020 δράση φιλαναγνωσίας με ανάγνωση της ιστορίας και επεξεργασία από τους μαθητές των Α?,Β?,Γ? και Δ? τάξεων και τους εκπαιδευτικούς. Η συζήτηση που επακολούθησε ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και τα παιδιά έκαναν ερωτήσεις και διαπιστώσεις που μας εξέπληξαν. Στη συνέχεια δραματοποίησαν αρκετές σκηνές από την ιστορία με ενθουσιασμό και φαντασία. Ως επέκταση της δράσης ζωγράφισαν εικόνες που τους έκαναν εντύπωση?βάζοντας σε ενέργεια όλη τους την τέχνη.
Παράλληλα, οι μαθητές και οι μαθήτριες των Ε?και ΣΤ΄τάξεων παρακολούθησαν την ταινία «Το αγόρι με τη ριγέ πιτζάμα», που μέσα από τη ζωή δύο μικρών φίλων ,ενός Γερμανού και ενός Εβραίου, περνάει μηνύματα αντιπολεμικά και αναπτύσσει θέματα όπως η φιλία, η αλληλεγγύη και η διαφορετικόηττα.
Η ενασχόληση όμως με το Ολοκαύτωμα δεν έληξε εδώ?την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου επισκέφτηκε το σχολείο μας η ίδια η συγγραφέας, κ. Ζωή Γεροστάθη, και οργάνωσε βιωματικό εργαστήρι με βάση το βιβλίο της για όλες τις τάξεις στο χώρο πολλαπλών χρήσεων του σχολείου. Με το δικό της μοναδικό τρόπο κατάφερε να ενεργοποιήσει τα παιδιά και με παιχνίδι ρόλων να τους βάλει για λίγο στη θέση των πρωταγωνιστών της ιστορίας, Γερμανών και Εβραίων αντίστοιχα. Τους εξήγησε ακόμη τι σήμαινε το αστέρι για τους Εβραίους και πώς άλλαξε η ζωή τους από τη στιγμή που το φόρεσαν στο πέτο τους. Μαζί της τα παιδιά συζήτησαν και για τον τρόπο που γράφεται μια ιστορία, καθώς και για το ποια είναι τα βασικά της στοιχεία.
Στο τέλος της εκδήλωσης, με τη δική της παρότρυνση και βασιζόμενες στο κείμενό της , οι μαθήτριες της Δ? τάξης είχαν ετοιμάσει και παρουσίασαν ένα μικρό θεατρικό δρώμενο με εξαιρετική επιτυχία. Το δρώμενο προκάλεσε μεγάλη συγκίνηση και έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο το αφιέρωμα στα θύματα του Ολοκαυτώματος.
Ευχαριστούμε από καρδιάς κ. Γεροστάθη για τη δυναμική παρουσία σας στο σχολείο μας! Ευχόμαστε το βιβλίο σας να είναι καλοτάξιδο και να μεταφέρει παντού το μήνυμα «ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ»!