Με μία  ξεχωριστή συνάντηση με την Ιστορία και τη Λαογραφία της περιοχής μας ξεκίνησαν τις εξορμήσεις τους για  το σχ. έτος 2022-23  οι μαθητές του σχολείου μας.  Την Τρίτη 18 Οκτωβρίου επισκέφτηκαν το μαρτυρικό χωριό της Δράκειας και ξεναγήθηκαν στο “Χώρο Μνήμης 18-12-1943” από τον κ. Γιάννη Κουτή, προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών Βόλου και τον κ. Γιώργο Σουλακούδη ,φιλόλογο. Οι δύο υπεύθυνοι με τη ζωντάνια, την παραστατικότητα και την αμεσότητα που τους διακρίνει, μετέφεραν τα παιδιά στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής και στην καθημερινή ζωή των κατοίκων της Δράκειας τον περασμένο αιώνα.

Ας αφήσουμε όμως τα ίδια τα παιδιά να διηγηθούν τις εμπειρίες τους μέσα από τα γραπτά τους …
” Μόλις φτάσαμε στη Δράκεια περπατήσαμε λίγο για να φτάσουμε στην πλατεία . Εκεί ο υπεύθυνος μας μίλησε για την περίοδο της Κατοχής από τους Γερμανούς …μας πήγε έναν περίπατο στα μνημεία των Ελλήνων. Ένα από αυτά ήταν μια πέτρινη πλάκα που έγραφε όλα τα ονόματα των ανδρών που πέθαναν.  Λίγο πιο δίπλα μια εκκλησία ,όπου υπάρχει ο τάφος των ανδρών. Το ποτάμι όπου έριξαν τους εκτελεσθέντες βάφτηκε κόκκινο ….Και έτσι κατάλαβαν στα κάτω χωριά πως κάτι φοβερό συνέβη στη Δράκεια …Στο Χώρο Μνήμης ακούσαμε ανθρώπους που μιλούσαν (προφορικές μαρτυρίες) για την εκτέλεση 118 αντρών από τους Γερμανούς …Όλα αυτά για μια ενέδρα που έκαναν αντάρτες ,που οι Γερμανοί νόμιζαν πως ήταν Δρακειώτες. …Για να τιμήσουμε αυτούς τους ήρωες ψάλλαμε τον Εθνκό Ύμνο στο σημείο που τους συγκέντρωσαν ! “
Και συνεχίζουν οι μαθητές …” Στη συνέχεια ο κ. Γιάννης μας πήγε σε έναν πολύ μικρό δωμάτιο κοντά στην πλατεία. Μέσα είδαμε πολλά αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν παλιά οι κάτοικοι… σίδερο με κάρβουνα, ζυγαριά, ρόκα, πριόνι, καζάνι που έβραζαν το τσίπουρο…μάθαμε με συντομία πώς λειτουργούσε το καθένα… καταλάβαμε πόσο πιο απλά ζούσαν εκείνη την εποχή…”
” …Η επίσκεψη ήταν πολύ οργανωμένη ! Αν και τα συναισθήματά  ήταν λύπη και στενοχώρια για όσα έζησαν οι άνθρωποι στην κατοχή , θέλω να ξαναπάω στη Δράκεια  με την οικογένειά μου, για να επισκεφτούμε μαζί το χώρο μνήμης…”
Το μήνυμα που πήραμε όλοι: ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΠΟΛΕΜΟΣ! ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΣ!
Συνάντηση με την Ιστορία και τη Λαογραφία